verum

verum

Kell-e nekünk Nagy-Magyarország?

Egy Budapesten élő felvidéki magyar gondolatai

2023. február 11. - Peklac

Tekintettel a szlovák külügyminiszter minap tett kijelentéseire, megpróbálom megfogalmazni azt az életérzést, amellyel egy magamfajta "felvidéki magyar" ember nap mint nap együtt él. Ezt a kísérletet egyrészt az önértelmezésem miatt tartom fontosnak, másrészt pedig azért, hogy megnyugtassam a paranoiára hajlamos szlovákiai politikai elit lelkivilágát.

2022-tarca-szekary-zsuzsanna-trianon-generaciokon-ativelo-soha-be-nem-gyogyulo-seb-28639-15678.jpegAz ember sokáig öntudatlanul szocializálódik, belenő egy adott nyelvi, társadalmi, földrajzi közegbe, amelyhez mindig is viszonyulni fog. Vannak, akik megutálják és megpróbálják elfelejteni - ők a "nagyvilágban" keresik majd a helyüket, és vannak, akiknek mindig az otthon felejthetetlen érzését fogja nyújtani. Ezek az adottságok később válnak identitássá, például amikor emiatt az embert atrocitások érik. Ilyenkor ugyanis, megpróbáljuk megvédeni azt a nyelvet, kultúrát és ezzel együtt azokat az embereket, akik az otthont biztosították számunkra. Határon túli magyarként az említett atrocitások az anyaországban élő magyar honfitársaimtól ugyanúgy érnek, mint a szlovák polgártársaimtól. Talán az előbbi mélyebben érint.

Magyarországon szlovák, Szlovákiában magyar vagyok. Szlovákul helytelenül ragozok és talán soha nem is tanultam meg rendesen. (Igen ez az én felelősségem és az én hibám, nem a tanáraimat okolom). Magyarországon, különösen Budapesten furcsán affektálok, többek között ezért is érzem, hogy nem tartozom ide. Mégis az évek során valamelyest rám ragadt a budapesti “szleng”, ezért a felvidéki magyar barátaim arra hívták fel a figyelmem, hogy “elpestiesedtem”.

Határon túli magyarként ezt a dilemmámat talán az integrálhatatlanság fogalmával tudom helyesen megragadni. Nyilvánvalóan fáj Trianon, de nem vagyok nacionalista, ugyanis, ha nem lett volna, akkor most nem az lennék, aki vagyok és nem fogalmaznám meg azt, amit most szeretnék. Ahogy felnőttem azt tapasztaltam, hogy a Felvidéken, de itt Budapesten is a különböző nyelvű és kultúrájú emberek teljesen jól elvannak egymással. Nem tartom jónak a múltban történő feszültségek jelenbeli radikalizálását. Egyébként is a globalizmus megkívánja a kölcsönös gazdasági együttműködést. Ennek az együttműködésnek pedig véleményem szerint a megértésre, empátiára is ki kellene terjednie. 

Ugyanakkor nem vagyok világpolgár sem. És talán a gazdasági-politikai alapú globalista ideológia ezt kívánná tőlem, de mégis az említett öntudatlan szocializáción túl hiszek egyfajta közös múltban, közös történelmi emlékezetben, annak minden terhével együtt, amelyben a dédapám és a honfitársaim dédapja együtt harcoltak ezért a hazáért. Közelebb áll hozzám az az ember, aki Radnóti Nemtudhatomját vagy Petőfi Alföldjét idézi, mint aki Rilkét, Goethe-t, Verlaine-t. Ugyanígy közelebb áll hozzám az, aki a Bibliából idéz, mint, aki a Koránból. Természetesen az embertársi szeretet az idegent ugyanúgy megilleti, mint az ismerőst.

“Integrálhatatlan” határon túliként, úgy érzem mégis az a feladatom, hogy jómagam integráljak. Budapesten a Felvidék szépségéről, Felvidéken Budapest lehetőségeiről beszélek. Mert bár a határt felsőbb hatalmak döntése miatt meg lehet húzni, de magyart a magyartól csak a közös múlt és a nyelv elfeledése választhat el, vagy éppen sajnálatos módon a “politikai” radikalizálódása. Mivel Felvidéken nőttem fel, ezért az ott kialakult furcsa kevert nyelvi közeg az otthonom. Nem kell nekem az idealizált Nagy-Magyarország.

Tisztelt Káčera úr, a rossz lelkiismeret miatt forduljon a Jóistenhez, és ne a magyar kormánytól rettegjen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://verum.blog.hu/api/trackback/id/tr1418046690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.02.12. 17:42:33

Ezt a problémát Nagy-Magyarországgal nem értheti meg szinte senki rajtunk kívül. Láttam valamikor egy Európa-térképet, rajta feltüntetve azt, hogy ha a nemzetiségek, kisebbségek, általában a lakosok álma teljesülhetne, akkor hol húzódnának új országhatárok. Majdnem minden ország darabokra lett a térképen felosztva. Két ország volt, ahol a határok tágultak: Írország és Magyarország. Mi ketten ismerjük azt, hogy a népünk nagyobb annál, mint amit az országhatár megenged. Mi ketten vagyunk, akik inkább egyesülni szeretnénk, nem szétszakadni. A politikai haszonlesők persze hogy azt mondják egy Nagy-Magyarország térképről, hogy a magyarok revizionisták, sőt, már keresik a lehetőséget a politikai revízióra, már egyezkedünk Putyinnal, dörgöljük a markunkat. Biztosan van, aki ettől tényleg fél, mások meg tudják, hogy ez hülyeség, de célszerű híresztelni. Valójában egy Nagy-Magyarország térkép egyrész emléke egy elmúlt, visszahozhatatlan fénykornak, ilyen emlékeket idéznek a mindenféle emlékművek, amelyek állítása az egész világon szokás, és ez a térkép csak egy emlékmű, amelynek a jogát nem vitathatja el senki. Másrészt a térkép azt jelenti, hogy mi, magyarok nem csak Magyarországon lakunk, hanem egy nagyobb közösség vagyunk. Nem tudom, miért lehetne bűn, ha összetartozást érzünk a határokon túli népekkel.

Persze amit Orbánék csinálnak, tehát hogy némi nacionalizmusra buzdítják a szomszédos országban élő, mellesleg már oda született magyarajkúakat, az nagyon nem helyes. Kárpátalja Ukrajna része, és aki ukrán állampolgár, annak kötelessége részt venni a háborúban, ha már az a barom elnökük mindenáron fenntartja a háborús feszültséget, és hallani sem akar egy veszteséget, nem nem megsemmisülést hozó béketárgyalásról. A felvidékiek is Szlovákia állampolgárai, akik hűséggel tartoznak Szlovákiának, ha már így akarta az ördög, mert az állam az ő fenntartásukat is biztosította. Persze az lenne a szép, ha Szlovákia politikusai nem akarnának rosszabbat az ottani magyaroknak, mint a szlovákoknak, de ebben mi is bűnösök vagyunk, mert folyamatosan fenntartjuk az elkülönülés vágyát a magyarajkúakban, az pedig nem hoz békét. Nehéz egy jó egyensúlyt elképzelni, mert az emberek gyarlók és nem is egyformák, így lesznek revizionista érzelmű szlovákiai magyarok is és integrácionista érzelműek is, akik háttérbe szorítanák a nemzetiségi öntudatot. Az lenne jó, ha legalább a politikusok nem feszítenék a húrt, sem itt, sem odaát.

ulpius66 2023.02.12. 18:36:29

Nekünk nem Nagy-Magyarország kell, megelégszünk a Horthy Magyarországával!

Példának okáért:

hu.wikipedia.org/wiki/Margarethe_hadm%C5%B1velet#/media/F%C3%A1jl:Hungary_1941-44_Administrative_Map.png

2024 2023.02.12. 19:08:30

Elkezdődött a választási kampány Szlovákiában. A bukott külügyminiszter előhúzta a magyar kártyát, ám ezúttal egy szlovák bitang nem az ottani magyar kisebbséggel, hanem Orbán Viktorral riogat.

2024 2023.02.12. 19:50:37

"Mert bár a határt felsőbb hatalmak döntése miatt meg lehet húzni..."

Meghúzhatták volna igazságosabban is. Az etnikai érvek helyett egyértelműen a "győztes mindent visz" elve és gazdasági szempontok érvényesültek. A Duna-menti Alföld átkerülése, a Duna, mint hajózható folyam és az Ipoly, mint természetes határ államhatárrá tétele, stb. Amennyiben az etnikai racionalitás szerint szabják meg az új határokat, ma Pozsony és Kassa magyar; Szlovákiának nincs Duna szakasza, nincs szlovák folyami hajózás és sokkal kevesebb termőfölddel rendelkezne és jelentős gabonaimportra szorulna. Az ország második legnagyobb városa nem Kassa, hanem Besztercebánya lenne.

És így tovább. Így kellett volna lennie. Mert bár jelentékeny magyar közösségek kerültek volna át a határon túlra, és 1920 után pár év alatt magyar szempontból ugyanúgy kiürült volna Közép-és Észak-Szlovákia, lényegében nem létezne ma szlovákiai magyarság, vagy csak valami marginális mértékben. Ami egy igazságosabb határkijelöléssel ugyanúgy elmondható lenne az ukrajnai, szerbiai és a szlovéniai magyarság esetében is.

Az is bebizonyosodott: az európai uniós tagág nem jelent automatikusan gyógyírt a határon túli magyar közösségek problémáira. A legfőbb hátrányos tényezők. mint az asszimiláció, a magyarlakta térségek zömmel hátrányos helyzete, a megkülönböztetés változatlanul hatnak. Amin pedig, mint ahogyan a magyarországi nemzeti kisebbségek boldogulása a mi feladatunk, egyedül csak (részben) a mindenkori szlovák államhatalom tud javítani.

2023.02.12. 19:52:32

aki nem tudja eldönteni, hogy magyar-e vagy sem, az inkább ne legyen az. aki azt gondolja, hogy nem lehet uniós közigazgatás a duna két oldalán az nem magyar. aki azt gondolja, hogy komárom és révkomárom nem lehet újra egy város az nem magyar. hanem magyarul beszélő szlovák. és az legyen szlovák. nem kell, hogy a kárpát-medencében mindenki magyar legyen. nem kellenek magyarnak olyanok, akik nem értik, hogy ez egy tájegység, aminek az egysége fontos.

olyan, mint a szerző is legyen inkább szlovák. szlovmagyar, vagy mi a lófaszkarika.

2023.02.12. 19:59:53

@2023:
ez elég egyszerű dolog, aki a kárpát-medence egységében gondolkodik és beszél magyarul az magyar. és aki nem az nem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2023.02.13. 04:57:57

Ha kellene is nekünk Nagy-Magyarország, valszeg esélyünk sem lenne fenntartani.A kőgazdag Nszk is majdnem bedőlt, mikor csatlakoztak hozzájuk az ossiék, pedig az akkor egy virágzó, Európa legerősebb gazdasága volt.Már mint a nyugat-németeké..Most képzeljük el, hogy ránk szakadna hirtelen vagy 160-180 e négyzetkilométernyi terület, ahol ki kell terjeszteni a magyar közigazgatást, be kell vezetni a szabályokat, törvényeket, mindent adoptálni, átalakítani, integrálni a magyar rendszer szerint.Nyilván lenne pár tízezer magyarajkú ember, meg lenne még ki tudja hány milló román szerb és szlovák, esetleg ukrán kisebbség, akik együttesen lehet hogy simán többséget alkotnának, pont mint az 1. vh előtt.Kivitelezhetetlen lenne.Azon kívül, nem vagyok biztos benne, hogy a jelenleg határon túl élő magyar ajkú lakosság 100%-ban örülne az ismét Magyarországhoz tartozásnak.
A fentebb belinkelt Pédia Viktóriás térképpel meg az csak a baj, hogy qrva hülye formája lenne így az országnak, és továbbra is megmaradna a megosztottság.Egyszer majd visszakerülnek ezek a területek, de az nem mostanság lesz.Jelenleg nincs esély rá és a politikai szelek sem felelnek meg, amik fújnak.De a török hódoltságnak is egyszer vége szakadt, ahhoz képest Trianon még csak kétharmad időtávnál jár.És a szerbek, szlovákom, románok is tudják, hogy ebül szerzett telken uralkodnak, 100 év alatt sem csökkent bennük a félelem, hogy ahogy jöttek, úgy menni is fognak tőlük egyszer ezek a területek..

2023.02.13. 08:02:09

@geegee:
nyilván nem lehet a tátra tehereuró mögé kapcsolni a mátra pótkocsit. nyilván lehetetlen egy cseh-morva-szlovák-magyar együttműködik. nyilván lehetetlen magyar-román vegyesvállalatokat csinálni erdélyben. mégis miért lenne az?

2023.02.13. 08:06:00

a nagy magyarország helyreállítása nem azt jelenti, hogy mindenki szükségszerűen magyarrá válik. hanem azt, hogy a kárpát-medecében újra az lesz magyar, aki nagy-magyarországot akar. és aki nem akar az legyen szlovák, vagy szlovmagyar, vagy akármicsoda.

Ozsetan 2023.02.13. 09:12:51

Nagy-Magyarország sohasem volt. A fogalom egy olyan időszakban jelent meg amikor még Magyarország sem. A Magyar Királyságnak meg ugyanolyan jogutódja Szlovákia, Csehország, Horvátország, vagy Szlovénia, mint Magyarország. Közülük nem egy királyt is adott, sőt fővárost is. Az önállóságát - leginkább Magyarország miatt - a mai napig meg nem kapott Erdélyről nem is beszélve. Attól, hogy valakinek valamilyen az anyanyelve, nem tekinthető ugyanolyan nemzethez - ha létezne ilyen objektív fogalom - tartozónak. Az osztrák sem német, a vallon se francia, és sorolhatnánk tovább. A szülőföldjéhez meg mindenkinek joga van, nevezzék akármilyen államnak. Meg ahhoz is, hogy olyan államban éljen, amelynek szokásaival, törvényeivel azonosulni tud.

birkamenet 2023.02.13. 10:46:20

@Androsz:

Mint értelmi fogyatékos félázsiai, egy fidernyák sose fogja megérteni, hogy mi Európa bajal az ő Nagy-Magyarország hecckampányaival, a putyin csatlósságával, az EU bomlasztásával, a gyűlölet politikájával, tehát röviden, az egész korcs lényével.

birkamenet 2023.02.13. 11:11:46

@Androsz:

Te értelmi fogyatékos, mit szólnál hozzá, ha a német politikusok Nagy-Németország, putyin meg Nagy-CCCP sálokkal, pólókkal, fekete motoros dzsekikkel jelennének meg mindenhol?

Na meg a román politikusok Nagy-Románia zászlókkal, amelyen majdnem a teljes Magyarország Romània része. Mer hát ez nekik egy kedves történelmi emlék, há ércse meg az a hülye vilàg!

konrada 2023.02.13. 12:20:18

@Ozsetan: Ez így azért hülyeség.
Attól, hogy a szlávok nem bírják elviselni egymást, máshol még a nemzet fogalma nem merül ki abban, hogy ki milyen tájszólásban beszéli a nyelvet.
Ezért egy osztrák németül beszél, és egy keleti birodalomban született német a német kultúrának pont úgy része, mint egy luxemburgi.

...és hát egy erdélyi sem erdélyi nemzetiségű, még ha a románok azt is akarják elhitetni...

Motorogre 2023.02.13. 12:46:22

Harminc éve azt mondták: a jólét megold minden problémát ! Nem lesz tülekedés, határvita - a bőségből jut mindenkinek mindenhol.
És lőn : a szabad határátkelés nagyon sokat segített, a családi kapcsolatok és a kultúra megörzése terén, lehetővé tette hogy széles rétegek jobban megismerjék a szomszédos országok mindennapi életét, gondjait örömeit, adóterheit és eü ellátását .
De mindezért már a Kissebb Magyarországról kellene posztolni - gazdaságunkat minden szomszéd leelőzte már, rég nem vagyunk "bezzegország", inkább sereghajtó. Ha így megyünk tovább, akkor Borsod megye északi, Szabolcs keleti szomszédunkhoz fog csatlakozni, egy jobb élet reményében. De hova mehetünk mi?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.02.13. 15:53:37

@birkamenet: Nagy-Németország mi lenne? Nem volt ilyen. Hacsak nem a náci birodalomra gondolsz. De felhívnám a figyelmedet arra a nem csekély különbségre, hogy míg a náci birodalom és a Szovjetunió népirtó diktatúraként feketelistán van, addig Nagy-Magyarország nem követett el semmi olyan emberiség elleni bűntettet, ami miatt ma gyűlölettel kellene övezni az emlékét.

Ha valaki Szovjetunió-térképpel vagy matricával, sállal járkálna, és én valahogy rájönnék, hogy az azt ábrázolja, én akkor is csak vállat vonnék. Fáj az illetőnek az elmúlt birodalom, ennyit gondolnék. Nekem és a családomnak a szovjetek szerencsére semmit nem ártottak, mint ahogy valószínűleg neked sem, de ma sikk gyűlölni a szovjet időket, hát gyűlölöd. Én teszek rá.

A külföld egyszerűen nem értheti azt, amit egy Nagy-Magyarország térkép jelent. Az európai országok között is vannak, akiknek az országhatárait a politika ide-oda tologatta, például alaposan megtépázta a történelem a lengyeleket, a finnek és a svédek is voltak mások birodalmához csatolva, a norvégok például dán uralom alatt éltek, de nincs európai ország, amely ma jelentősen kisebb lenne, mint egykor. Csak Magyarország. Trianonban bennünket példátlanul elintéztek. Ilyesmit csak afrikai vagy ázsiai gyarmatokkal volt szokás csinálni.

Nagy-Románia? Az mi lenne? 1862-ig még Románia sem volt, aztán 1920-ban megkapták Erdélyt is. Arra gondolnál talán, amikor Románia hadserege elfoglalt egy rész Magyarországból, pontosan azt csinálva, mint amit most az oroszok csinálnak Ukrajnával? Volt egy rövidke ilyen időszak. Kiélvezték Franciaország hallgatólagos támogatását, azért lettek ilyen bátrak. Ha egy román annak a térképével mászkálna itt, pofán vágnám.

Épp ezért nem helyes a románokat sem a Nagy-Magyarországgal froclizni. De nehogy már megtiltsák, hogy mi itthon emlékezzünk rá.

2024 2023.02.13. 16:42:04

@Ozsetan: "Nagy-Magyarország sohasem volt. A fogalom egy olyan időszakban jelent meg amikor még Magyarország sem."

HVG-n lehet ilyen irtóztató hülye kommenteket olvasni, miszerint a Monarchia idején még Magyarország sem létezett.

Amikor megszületett a Nagy-Magyarország elnevezés, hazánk már önálló állam volt. Nagy-, illetve történelmi Magyarország volt Magyarország az 1920 előtti időkben. Nem számít, mikor született meg az elnevezés. Logikus, hogy az országcsonkulás idején, után. De korábbi kiterjedésének meglétén ez mit sem változtat. Kevered az ország és az állam fogalmát. Ország létezhet államon belül.

2024 2023.02.13. 16:54:43

@Motorogre:

"Harminc éve azt mondták: a jólét megold minden problémát ! Nem lesz tülekedés, határvita - a bőségből jut mindenkinek mindenhol."

Nem old meg mindent.

"És lőn : a szabad határátkelés nagyon sokat segített, a családi kapcsolatok és a kultúra megörzése terén, lehetővé tette hogy széles rétegek jobban megismerjék a szomszédos országok mindennapi életét, gondjait örömeit, adóterheit és eü ellátását ."

A szabad határátkelés semmit sem segít a határon túli magyar közösségek sorsán. Sem az asszimiláción, sem a hátrányos helyzetű régiók helyzetének javulásán, sem a nacionalista törekvéseken. A kultúra megőrzését emlegeted: ahol kiveszik a magyarság, eltűnik az általuk képviselt élő kultúra is.

---------

"...gazdaságunkat minden szomszéd leelőzte már, rég nem vagyunk "bezzegország", inkább sereghajtó."

Miért hazudsz??!

Motorogre 2023.02.13. 19:21:19

@2023: Ki? Talán az Eurostat-ra gondoltál, csak megbotlott az kezed a billentyűkön. Ugye jársz külföldre, szomszédba néha?

2023.02.14. 09:36:17

@Ozsetan:
szlovákia nem tekinti magát magyarország királyság utódállamának. mert ez esetben azt esetlegesen helyre lehetne állítani. szlovákia jeleleg a nagy morva birodalom utódja. utána jött egy általuk sötét elnyomatásnak ítélt időszak a magyar királyságban. csehszlovákia. majd tiso féle szlovák fasiszta bábállam, meciar féle új köztársaság.

2023.02.14. 10:15:20

@birkamenet:
a kárpát-medence egy természetes földrajzi egység és abban a magyarságnak talán jogában állna együttélni. és ha ehhez az alakulathoz a szlovákok, az ukránok, a románok és a szerbek nem csatlakoznak, akkor ne csatlakozzanak. ehhez nekik is meg vannak a jogaik.

és ha egy felvidéki család magyarnak vallja magát, akkor a gyerekei magyar iskolába járnak az magyarul tanulnak (és a magyar költségvetésbe fizetnek 15% szjá-t, amiből kapnak adókedvezényt a gyerekek után és cserébe kapnak magyar iskolát). aki szlovák iskolába az szlovák költségvetésnek adózik és szlovákul tanul értelemszerűen. és aki keresztségben szlovák és magyar is egyben az járhat egy városi kéttannyelvű iskolába vagy vidékies keresztény népiskolába. (és fizeti az adót a városnak, vagy az adott vidéknek. abaúj (abov)-kassa (košice) vármegyének.

2023.02.14. 10:24:56

@birkamenet:
ilyenformán 64 vármegyében van magyar iskola. a felében kisebbség magyar. és nekünk az nagy-magyarország. és ha ehhez a környező államok nem csatlakoznak, akkor ne csatlakozzanak. enegdjék meg, hogy egy természetes földrajzi egységben ezt az évezredes államalakulatot a magyar nép restaurálja.

és ez ellen aki felháborodik azt el kell űzni budapestről. mert ezt budapesten ellenzik leginkább. ezért van megválasztva orbán. hogy a neoliberálisnak mondott brancsot teljhatalom birtokában nyomja le, mint a bélyeget. csak ezt nem teszi meg. mert orbán gyurcsánnyal akar harcolni. úgy vele együtt fognak megbukni. az illiberális demokrácia keretei között a rendeleti kormányzással az anyaországi magyar önkormányzatiságot is felszámolta.
süti beállítások módosítása