verum

verum

Vasalódeszkával Európa fölött

2020. június 23. - Peklac

„Úgy gondolom, hogy a szárazföldi tengerész típusos esete fordult elő. Nyilván a testnevelőtanárt a jó szándék, a kreativitás vezette, de ilyen esetekben érdemes azért a veszélyérzettel is összehangolni az eseménysort”

 

Kásler Miklós így véleményezte a vasalódeszkán online úszás órát tartó tanárt a Miniszteri percek 6. részében. https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=928020890999567. Akinek nem lenne világos a háttértörténet a következő oldalon megtalálja https://index.hu/belfold/2020/06/22/kasler_miklos_vasalodeszka-ugy_emmi/

 

Kásler Miklós fentebb említett talányos megfogalmazásával kapcsolatosan, az első olvasat alapján számomra a delphói jósda dodonai kétértelműsége vagy Hérakleitosz talányos magfogalmazásmódja vagy, hogy közelebbi példával éljek Merániai János, Regina occidere-je (A királynőt megölni nem kell félnetek...) méltán ismert gondolata jutott az eszembe. Mikor másodjára olvastam Kásler miniszter úr gondolatát a tornatanárról eszembe jutott a keresztény vallási és kulturális háttere ezért úgy vélem, hogy a fentebb említett megjegyzése egy ószövetségi másál lehet, kérem nézze el a kedves olvasóm, ha nem tudom pontosan meghatározni a magyar jelentését (gúnydal, példázat, tanítómese, akit érdekel itt bővebben: http://www.tyndalearchive.com/TABS/Gesenius/index.htm). Ezt követően pedig erős késztetést éreztem arra, hogy megvilágítsam ennek a gondolatnak, "másálnak" az értelmezési lehetőségeit.

A szárazföldi tengerész tipológiája talán nem szorul bővebb kifejtésre, elégedjünk meg azzal, hogy mind a ketten elvesztik a munkájukat, ha nem áll rendelkezésükre ahhoz szükséges elegendő mennyiségű víz.

Nem kell ahhoz morálfilozófusoknak lennünk, hogy belássuk azt, hogy a jószándékú ember bűne kisebb súlyú, mint annak, aki szándékosan, előre eltervezve követi el gaztettét. A gaztett jelen esetben a rossz példamutatás volt, hiszen arra ösztönözte a diákjait, hogy az ő példáját kövessék, ezzel kockára téve a testi épségüket. Ha tehát Kásler miniszter úr szerint a tanár jószándékú és kreatív volt, még abban az esetben is, ha „hülyeséget csinált” (a tankerület vezetője szerint) a bocsánat, nem pedig a megaláztatás jár neki.

Számomra viszont a legizgalmasabb kérdés az, hogy hogyan lehetett volna összehangolni az eseménysort a veszélyérzettel? Egyáltalán, ha ez sikerült volna a tornatanárnak, akkor nem került volna az állásába? Mert, ha ez így van, akkor legalább mi próbáljuk meg összehangolni az eseményeket a veszélyérzettel, legalábbis elméletben, hiszen ha gyakorlatban próbálnánk ezt meg és nem sikerülne, esetleg az állásunkat is elveszíthetjük.

A koronavírus miatt az egész országot befolyásolja egyfajta veszélyérzet, egyfajta „objekív” szorongás. Ehhez még a tornatanár is rátett egy lapáttal és az egyébként is aggódó szülők gyermekeit „akrobatikus” mutatványokra ösztönözte, ezzel felerősítve a veszélyérzetet. A kérdés tehát az, hogyan enyhíthette volna az egyébként is minket körül-lengő veszélyérzetet a tornatanár? Talán, ha nem használta volna a vasalódeszkát és a padlón úszott volna. Így viszont a munkáját végezte volna rosszul a lelkiismeretes tanár, hiszen nem tudta volna hitelesen bemutatni a mozgásformákat. A veszélyérzet kisebb, viszont a tornaóra hiteltelen lett volna. A „hatalom” ennyi erővel ezt is szóvá tehette volna. Néha az az ember érzése, hogy a felettesei csupán ürügyet keresnek arra, hogy eltávolítsák őt abból a pozícióból, amelyre mást neveztek ki.

Érdekes, hogy egyes események miként válnak kultúrtörténeti, morál és politikafilozófiai dilemmákká, sőt mi több olyan műalkotássá, performansszá, amely tulajdonképpen rólunk szól. „Mi magyarok vagyunk azok, akik egy vasalódeszkán próbálunk úszni csipsz és sör mellett” a globalizált "imperialista Európa" tengerében.

http://www.atv.hu/videok/video-20200622-civil-a-palyan-2-resz-2020-06-20

 

A bejegyzés trackback címe:

https://verum.blog.hu/api/trackback/id/tr3715910924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.24. 09:19:25

Rájár a rúd a ballibákra....

A vasalódeszkás tanár gyorsan eladta magát Zorbánnak, pedig a ballibantak már éppen fel akarták kérni az Összefogdosás közös miniszeterelnökjelöltjének. Pedig micsoda messiás lehetett volna...

gemini62 2020.06.24. 15:49:35

25 évig volt a tenger nélküli Magyarország kormányzója egy már nem létező birodalom nem létező haditengerészetének kitüntetésekkel szépen dekorált ellentengernagya.
süti beállítások módosítása