verum

verum

A szerelmes király

2019. március 24. - Peklac

Kedves olvasóm!

Nem is olyan rég hallottam egy kedves mesét, amely számomra valóságosabbnak tűnt, mint némely őszintétlen mondat a közvetlen környezetemben, ezért úgy döntöttem, hogy veled is megosztom.

47931.jpg

Egy hatalmas és híres király, akitől a környékbeli országok lakói is rettegtek szerelmes lett egy szegény lányba - nem, nem a legkisebb fia lett szerelmes, hanem maga a király, és nem pusztán testi kívánságból, hanem őszinte szerelemből vágyódott a szíve a lány után. Megtehette volna ugyan, hogy elmegy hozzá a maga dicsőségében, pompás ruházatában, az udvaroncaival és zenészeivel együtt, és szerenádot tart neki. Ám azon nyugtalankodott, hogy ezzel a színjátékkal, csak a közöttük lévő hatalmas társadalmi különbségre döbbenti rá a lányt. A király szívének aggodalma, lelkének gyötrelme igazából az volt, hogy ebben az esetben a lány a puszta vagyonáért szeretné őt, és nem értené meg a szerelme valóságos mélységét, csak az egyik szolgálója lenne a sok közül. A király  nem rabszolganőt akart magának, hanem azt szerette volna, hogy a lány önmagáért szeresse őt, hiszen nem a saját maga megdicsőülését kívánta, hanem a lányét. Ezért a lányt ilyen módon nem emelhette fel magához.

Ha tehát az egység nem jöhet létre fölemelkedés által, meg kell próbálni alászállással. A király tehát úgydöntött, hasonlatossá válik az egyik szolgához, a teendőit pedig hűséges embereire bízta. A király nem tréfából, hanem őszinte szeretetből hasonlóvá vált a lányhoz, át akarta érezni minden örömét,  de minden problémáját és szenvedését is, (mert a szeretet nem vátoztatja meg azt, akit szeret, de megváltoztatja saját magát). Természetesen a lány számára is így válik megtapasztalhatóvá a király szívének a titka. A király tehát a lány társadalmi közegében forgolódott, ugyan azt a sorsot élte, mint a többi szegény ember. Történt egyszer, hogy a lányt elítélték (lopott a piacról, mivel a családja éhezett, az aprócska testvérei pedig betegek voltak). A király (immár koldusként, de a lány iránt érzett ugyanolyan lángoló szerelemmel) felajánlotta magát, mint akire a büntetést kiszabhatják. A lány sírva nézte végig, ahogy a “királyt” pellengérre állítják, leköpik és csúfolják. Szívében mélységes szeretet tört fel iránta.

(Johannes Climacus: Filozófiai morzsák alapján)

A bejegyzés trackback címe:

https://verum.blog.hu/api/trackback/id/tr6514713527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása